Salut mental, L’Altre!

Salut mental, L’Altre!

Dijous a la nit la música, el teatre i l’art van inundar la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.  L’Altre Festival es va inaugurar amb vàries actuacions de luxe, entre ells el virtuós pianista britànic James Rhodes. El públic va desplegar tots els sentits i es va deixar endur per la seva música.

 

Rhodes s'ha convertit en un dels pianistes més populars de l'actualitat gràcies a la seva capacitat autodidacta per reinterpretar i renovar la música clàssica, i també per l'èxit de vendes de la seva autobiografia “Instrumental, memòries de música, medicina i bogeria”, on narra l'horror de la seva vida i com la música l’ha rescatat.

 

La vida de James Rhodes gira entorn del seu treball com a instrumentista, però per entendre’l primer cal comprendre les circumstàncies de la seva història.

 

Nascut en una família acomodada, la vida de Rhodes no ha estat gens fàcil. Amb el cos i l’anima plens de ferides i cicatrius, després d’haver sobreviscut als abusos sexuals que va patir a la seva infància per part del seu professor de boxa.

 

Aquesta experiència el va convertir en carn de psiquiàtric. Va patir l’addicció a les drogues i l’alcohol i es va intentar suïcidar fins a cinc vegades. Però la música li va salvar la vida, va ser la seva teràpia i el piano la seva medicina que havia de prendre. Segons ell, el porta a “aquest lloc feliç en el qual tot desapareix”.

 

Rhodes és un músic brillant, encara que ell digui el contrari. Ha tocat als auditoris més exquisits del Regne Unit i també de gran part del món. La música no és la seva vida, sinó que la seva vida és la música.

 

L'art com a purga de l'ànima, tots necessitem una certa dosi de catarsi però més encara els afectats per trastorns mentals. És ben sabut que la cultura i l'art són aliment per a l'intel·lecte i per a l'esperit.

 

Des d’Arquimedis ens alegrem d’haver col·laborat amb l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental i haver pogut gaudir de James Rhodes i de totes les actuacions programades en aquesta nova edició de 2017!