Liderar en femení

Liderar en femení

Les dones són cada vegada més visibles en els càrrecs de responsabilitat del món econòmic i financer, però el camí per recórrer encara és llarg Cal traslladar la igualtat legal a la societat.

Només un 23% del milió de dones treballadores a Catalunya són directives. L'apoderament de les dones per assolir llocs de responsabilitat, amb quins obstacles es troba i quines limitacions es posa ella mateixa són qüestions que debaten les sis convidades –Gemma Lligadas, Ana Ribalta, Beatriz Fernández-Tubau, María Dolores Sánchez Tudurí, Sílvia Giménez-Salinas i Anna Mercadé– en el debat mensual Converses Banc Sabadell, que patrocina l'entitat financera a El Punt Avui Televisió, i que s'emet avui a la nit.

“La maternitat encara és un dels obstacles amb els quals es troba la dona”, explica Lligadas, mentre Giménez-Salinas assenyala: “L'època biològica per concebre coincideix amb la de creixement personal.”

 

Horaris europeus i corresponsabilitat

Un 40% de les empreses catalanes ja estan aplicant un horari europeu, segons un estudi realitzat el 2016 per la Cambra de Comerç de Barcelona . “D'altra banda, un 80% de les empreses el farien si tothom l'apliqués”, indica Mercadé, que explica que les 3.000 empreses enquestades per la Cambra van estar d'acord en el fet que la mesura afavoriria el descens del fracàs escolar entre els nens i la carrera professional de les dones, perquè hi hauria més conciliació familiar i laboral. En aquest sentit, Sánchez Tudurí sosté que “potser és l'hora de deixar de parlar de conciliació i passar a parlar de corresponsabilitat, perquè els beneficis del canvi d'horari són per a tothom”.

Per Lligadas, “la línia d'arribada és la igualtat efectiva més enllà de la igualtat jurídica, que ja tenim. Ara mateix el que necessitem és un canvi social de tots. Entendre que hi ha hagut una manera de fer, tradicionalment associada als homes, i que les dones podem aportar moltes coses, que aquesta nova actitud generarà una manera diferent de veure el món, més enriquidora”. Sánchez Tudurí anima a deixar la queixa de banda i “passar a reclamar allò que toca”. Per assolir l'objectiu de plena igualtat, Fernández-Tubau proposa: “Aliar-nos amb els homes, perquè crec que ho hem de fer junts”, i Mercadé reivindica la visió femenina, “pel progrés de la societat” i Giménez-Salinas anima “les noies que comencen l'etapa professional a pensar que no tenen sostre, i que participar i accedir als llocs de responsabilitat només es guanya treballant i fent les coses ben fetes”. Ribalta dona les gràcies “a totes les dones que han fet possible que avui siguem aquí, i que hi han estat en moments més hostils i en èpoques molt més complicades en què ni tan sols la llei les protegia, i als homes valents que han fet possible això”, i convida “a fer un lloc a la dona en l'alta direcció”.

Podeu llegir l'article sencer a:  http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1074614-liderar-en-femeni.html?cca=1